Dr. Kártyik Zsuzsanna: Tehéntejallergiás páciens esetismertetése

Előadás a Biorezonancia Társaság 1998 évi budapesti kongresszusán.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hallgatóság!

Az esetismertetés előtt néhány szót a tehéntejallergiáról.
Az élelmiszer allergiák között vezető szerepet játszik a tehéntej allergia. Ez a legelső alapélelmiszer, mellyel a leghamarabb találkozhat a gyermek. Már korai csecsemőkorban jelentkezhetnek a jellegzetes bőrtünetek, de gastrointestinalis tünetek is egyaránt. Ilyenkor a szenzibilizáció az anyatejen keresztül történik meg.

A tehéntej allergia diagnózisának alapja:

  •     egyértelmű anamnézis: adott ételre klinikai tünetek
  •     az étel elhagyása után tünetmentesség
  •     újra adjuk az ételt: a tünetek ismét fellépnek

A tejallergia kimutatására egyetlen olyan laboratóriumi módszerrel sem rendelkezünk, amelyik lenne. Biztos diagnózis csak klinikai tünetek alapján lehet.

A fentiek igazolására ismertetném a következő esetünket:
S.Á. leánygyermek 1994 febr. 28-án született időre / 37. terhességi hétre / és 2850 g testsúllyal. A szülés sima volt, a csecsemő normálisan fejlődött. A családban allergiás betegség nem merült fel. Édesanyja egészséges, az édesapa mérsékelt hypertóniája ismeretes. A csecsemőnek egy testvére van, egészséges. A  családi körülményeik jók. Saját családi házukban élnek / szilikát
tartalmú falak, a szobák meszeltek, nem tapétázottak, pince a lakás alatt nincs. A lakás közelében vegyi üzem nincs. A lakásban faágyak vannak, szivacs betéttel, a padozat metlacchi és szőnyegpadló. A párnák tollpárnák, az ágynemű 100 % pamut /

A csecsemőn 3 hónapos korában jelentkeztek először bőrkiütések kisebb viszkető hólyagokkal, elsősorban a nyakán, melyek a bőrredőkben kifakadva, nedvező területek, viszkető bőrpir vált láthatóvá. Az édesanya, elmondása szerint, kevés tejet, de annál több sajtot és túrót fogyasztott. A házi gyermekorvos javaslatára ezeket kihagyva , átmeneti javulás volt észrevehető a csecsemőbőrén.

A gyermek 7 hónapos koráig szopott, kb. 6 hónapos korában napi egyszer Robébi B tápszert kapott rövid ideig, ugyanis miután tehéntejalapú tápszer, a klinikai tünetek fokozódtak, az exantémák a könyök-és térdhajlatban is megjelentek, később ehhez hasmenés is társult, mely általában az étkezést követően 4-5 órával jelentkezett. A tünetek napszaki ingadozást nem mutattak, helyváltoztatáskor, vagyis más helyre való elutazás esetén is változatlanok voltak és szezonalitás sem volt észlelhető.

A csecsemőt a tünetek miatt Nutrilon tápszerre állitották át, mely hypoantigén, hypoallergén, de lényeges pozitiv hatás nem jelentkezett.

A gyermek ápolásához használt kozmetikumok:
Baba szappan, körömvirág tartalmú babakrém, valamint orvos által felirt magistralis kenőcsök voltak. Az édesanya a ruhák mosásához Arielt és Tix Bio Color mosószert, valamint Coccolino  sensitiv öblitőszert használt.
A gyermekorvos javaslatára a kislány egy éves korában Kecskeméten tejterheléses vizsgálat történt, mely a tehéntej allergia diagnózisát egyértelműen nem támasztotta alá, de a klinikai  tünetek a vizsgálat alatt a diagnózist egyértelművé tették, hasmenés és bőrtünetek jelentkezése a tejadást követően.Emiatt tejmentes diétát javasoltak és azt, hogy a marhahús fogyasztástól is tartózkodjon A gyermeket 14 hónapos korában hozták először rendelésünkre bőr-és gastrointestinális tünetekkel. Selitest-tel a következő allergének voltak igazolhatók:

  • bázis allergének: tehéntej / tejfehérje, tejcukor / libatoll
  • járulékos allergének: banán, málna, méz, lepényhal,lószőr, higany, kőrisfa, akácfa, fehér üröm, árpa pollen, Süshülsenbaum /cserzőanyag/, nikkelszulfát, és ételszinezék / E 104: kinolinsárga, E 124: neukok-cin piros ételszinezék / konzerválószer : E 250 / nátriumnitrit/ izerősitő: E 621 /nátriumglutamát/

A bázis allergéneket többször / 998 program és Hennecke/ kezelve / a tejet 4x, a libatollat 3x /, valamint a járulékos allergéneket is összesen 11 alkalommal, 4 hónappal a jelentkezés után tünet -és panaszmentessé vált. Az egy-és 3 hónapos controll során sem mértünk allergiát egyik anyagra sem.

A kezelés alatt szigorú tejdiétát tartottak, mely tehéntejet vagy tejkomponenst még nyomokban sem tartalmazott, illetve a kiszűrt járulékos allergénektől is tartózkodott. A libatollat a lakásból szanálták.

A gyermek jelenleg középső csoportos óvodás, szokványos étrenden van, mint a társai és panasza, tünetei nincsenek. Az édesanya elmondása szerint a szintejet, kakaót otthon nem kéri, de ha az óvodában az van, néha megissza és jól , tünetmentesen tűri.

A fenti eset azért érdekes, mert bár a tejterheléses vizsgálat  úgyszólván negatív volt, a klinikai tünetek (bőrkiütés, hasmenés) azonban a tehéntejallergiát mégis egyértelművé tette. Ez igazolja azt a megállapitást is, mely szerint klinikai tünetek nélkül az allergia diagnózisa nem állitható fel. Ezek hiányában még a pozitív labor-és teszteredmények is csak azt igazolják, hogy a páciens az anyaggal élete során már találkozott (a mi esetünkben a csecsemő az anyatejen át szenzibilizálódott tehéntejjel szemben). Bár a tehéntejallergia prognózisa jónak mondható, főként a gastrointestinális tünetekkel jelentkezőké, egy dán felmérés szerint

  •         56% már 1 éves korban
  •         77% 2 éves korban
  •         87% 3 éves korban gyógyultnak mondható,

nem csekély esetben találkozunk azonban felnőttkorban is tehéntejallergián alapuló, de az élet során számos rárakódó járulékos allergén okozta ekcémás, dermatitiszes, sőt allergiás légúti tünetekkel jelentkező esetekkel is.