Dr. Füzes Edit: Allergiák biorezonanciás kezelése

A III. BICOM rezonancia szeminárium kivonatolt anyaga, mely a Magyar Honvédség Központi Honvédkórházában hangzott el 2005.09.30-án.

Azt a felkérést kaptam, hogy az allergiák biorezonanciás kezeléséről tartsak egy előadást kiemelve a saját tapasztalataimat.

Előzetesen szeretném elmondani, hogy 1996 áprilisától dolgozom Bicom 4.1-s készülékkel. 1997 szeptemberéig 1 db BICOM 4.1-sel dolgoztam, ma már 4 db gépet üzemeltetek Kártyik Zsuzsanna dr.-nő kolléganőmmel,és három asszisztensnővel.

A gépet kezdettől fogva allergiák kezelésére használjuk, egyéb lehetőségeit csak a közvetlen család gyógyítására korlátozzuk.

Még egyetemista koromban ragadt meg bennem az az örök érvényű aforizma, hogy a terápiában azért kellenek a sémák, hogy legyen mitől eltérni, ha a helyzet úgy kívánja. Éppen ebből a meggondolásból én most azt a sémát gondoltam megosztani Önökkel, amit mindig használunk, s gyakran önmagában, minden változtatás nélkül sikerre vezet egy-egy allergiás beteg kezelésénél.

Hogy még egy közmondást is idézzek: “az ördög a részletekben rejtőzik”. Éppen ezért szándékomban áll néhány olyan részletre is felhívni a figyelmüket, amely nekünk fejtörést, nem egyszer nehéz perceket okozott, hogy Önöknek legalább ezek ne okozzanak nehézséget.

Az első találkozás alkalmával minden esetben leírjuk a beteg panaszait, a tünetek fennállásának tartamát, a rendszeresen szedett gyógyszereit, kenőcseit stb.

A vizsgálatot 1997 óta SeliTest-tel végezzük. Gyorsasága és megbízhatósága miatt szeretjük. A diagnosztikához -zömében- Schumacher-féle ampullákat használunk, de jó néhány, saját készítésű mintát is rendszeresítettünk a mindennapos vizsgálatokhoz. Az általunk tett kiegészítés pusztán empírikus alapon történt, úgy is mondhatnám, hogy minden újabb vizsgálati mintának van története, mindig valamilyen terápiás buktató hívta fel a figyelmet arra, hogy hiányos a vizsgálati sor. A Schumacher féle pollensorozatot ( ami Innsbruckban készül) néhány mintával ki kellett egészítenünk a növényvilágunknak megfelelően.

Különleges helyet foglal el a sorban a parlagfű pollenje. A parlagfű pollenjét évente szedjük és szárítjuk. 1998 óta minden évjáratú minta benne maradt a sorban, tekintettel arra, hogy ez volt az egyedüli olyan pollenózis, amely esetében azt tapasztaltuk, hogy a különböző évjáratban szedett pollenre nem azonos módon mutatnak allergiát a betegeink. Ennek a megfigyelésnek a magyarázatát nem tudom, de csak két lehetőséget tudok elképzelni:

  • Ad 1. hogy a növény genetikai tulajdonságai évről évre változnak egy kicsit, és ez befolyásolja az allergenitását is,
  • Ad 2. esetleg több alfaj is van a természetben.

Nem tartunk a vizsgálati minták között kozmetikai- és tisztítószereket. Azért, mert olyan gyorsan változik a mosó-, tisztító-, és kozmetikai szerek összetétele, hogy megoldhatatlan feladat naprakésznek lenni belőle. Megkérjük a beteget, hogy otthonról hozza be az általa -aktuálisan- használt tisztálkodási, tisztító és mosószereit, így nem fordulhat elő, hogy valami marad a beteg környezetében, ami nap, mint nap irritálja. A lakásban élő háziállatokat is megvizsgáljuk. A bent élő állatok füle mögül tépetünk ki néhány szálat, s azt is megvizsgáljuk. Nem minden esetben találunk teljes egyezést az előre gyártott ampullák és a valóság között.

A gondosan felállított diagnózis képezi a sikeres kezelés alapját. Mi minden esetben szigorú diétát kérünk a betegektől, mindent eltiltunk tőlük, amit az első vizsgálat alkalmával antigénnek mérünk, valamint azt is kérjük, hogy a környezetében levő allergiát kiváltó ágyneműt, kozmetikai-, mosó-, és tisztítószereket, távolítsa el. Régebben kísérleteztünk azzal, hogy karencia (=eltiltás) nélkül kezeljünk betegeket, de rá kellett ébrednünk, hogy a betegek közérzete nem javul olyan látványosan, mint karencia mellett. Több éves tapasztalatom alapján bátran állíthatom, hogy a betegeink igen sok mindenre hajlandóak annak érdekében, hogy jobban érezzék magukat.

Amikor elkezdtem foglalkozni a biorezonanciával, volt bennem félelem, hogy a gyerekek majd ellopnak, megesznek mindent, amit nem szabad, de látni kell, bámulatosan okosak, már 3-4 éves korban napra készen tudják, hogy mit szabad enniük és mit nem, s azt be is tartják.

A kezelések során megkíséreljük az optimális 5-10 napos periódusokat betartani, ha csak egy mód van rá. Minden kezelés előtt vezető-, és quadrans-értéket mérünk. Ez alapján alapterápiát, máj-, és vese-méregtelenítő terápiát alkalmazunk, majd követő terápiákat.

A Péter Schumacher által leírt vezérelv, hogy penészgomba allergia fennállása esetén a terápia nem halad, minden esetben igazolódni látszik a mi praxisunkban is. S éppen ezért a kezelések időrendi beosztásában elsőbbséget élveznek a penészgombák. Itt szeretném közbevetőleg elmondani, azt a megfigyelésemet, hogy csak azok a betegek fulladnak, akiknek növényi penészgomba allergiájuk is van. Amennyiben csak pollenallergiája van egy páciensnek, bármennyire is súlyosak a szénanáthás tünetei, ezek nem társulnak nehézlégzéssel.

A betegeink igen nagy %-a Candida albicans gombára is mutat allergiát. A kezelést ennek a gombának a biorezonanciás kezelésével kezdjük, s minden esetben Nystatint is írunk a betegeknek, melyet 1 hónapig, 2 billió egységes Acidophilust 3 hónapig szedetünk velük.

Nem szeretnek bennünket nagyon, mikor a csokoládé, cukorka, aszalt gyümölcs, édes szörpök, méz mellőzésére kérjük őket.

A hagyományos orvoslásban azt olvasom, hogy allergiás hajlamot örökölnie kell a betegeknek, és a körülmények szerencsétlen alakulása okozza, hogy effektív tünetei lesznek. Ezt én egyre inkább úgy látom, hogy a Candida albicans gomba, belekben való elszaporodása az a bizonyos “szerencsétlen körülmény”, mely az allergiás diatézisű egyénből, allergiás beteget formál.

A Candidiasis meglehetősen színes tünet-együttesét látjuk a rendelőben. Itt csak néhány példát említenék.

Jó néhány csalángöbös beteg gyógyult már meg a candidiasis megszüntetésével. Jellegzetes ezekre a betegekre, hogy a Prick-, és specifikus IgE eredményük negatív.

Igen gyakran jönnek hozzánk súlyfejlődésben lemaradt kicsik. A legtípusosabb anamnaesis, hogy normál, vagy nagy súllyal született babák fejlődése 4-6 hónapos korban egyszer csak leáll, s nem egyszer 1 éves korukra a születési súlyuk kétszeresét is alig érik el. Mivel a hossz-növekedésük nem károsodik, 14-16 hónapos korukra riasztóan soványak, s tipikusan 3 súly-percentil alatti súlyhoz, 50 hosszpercentil társul. Étvágyuk változó, egyszer normálisat, máskor étvágytalanságot mondanak a szülők. Gyakran hasmenést is tapasztalunk, de székrekedés is előfordul. Még tovább rontja az összképet a nagy, levegővel felfújt has. Mire hozzánk kerülnek, már szinte 100 % -uk hypo-, vagy anti-allergen tápszert kap, s számtalan negatív széklettenyésztési eredményük van. Hihetetlen nagy élmény, hogy 2-3 hét után megszűnik a széklettel kapcsolatos problémájuk, jól esznek, s jól alszanak. Mire a 3 hónapos controllra jönnek, egész emberes kinézetük van, általában elérik a 25 súlypercentilt is.

Még egy jellegzetes betegcsoport az óvodásoké, az ő vezető panaszuk az igen gyakori hurutos megbetegedés. A normális állapot akkor borul fel, amikor valamilyen hurutos betegség miatt kapnak antibioticumot, lehetőleg harmadik generációs cefalosporint, mely hatására beindul a candidiasis. A következő lépcsőben emiatt lesz egy kis krónikus nyálkahártya-duzzanatuk, ami bármely fertőző agensre sokkal fogékonyabb, mint az egészséges nyálkahártya, s az első vírus, vagy baktérium megbetegíti, ami rákerül. Ez óvodában, ahol egymás szájában játszanak, egyáltalán nem nehéz. Most újra antibioticum, és beindul a mókuskerék. 1 hétig antibioticumot szed, mely a superinfectiókat megszünteti, de a candidiázis további térhódításának kedvez.. 1 hétig viszonylag jól van a gyermek, de további 1 hét után ismét valamilyen superinfectio következik.

A Candida albicans kezelés befejezése után sorra vesszük az egyéb penészgombákat és az ábrán látható módon egyenként kezeljük, 1 alkalommal legfeljebb 3 antigént.

Visszakanyarodva az allergiakioltás kérdéséhez: 1996-ban úgy kezdtük, hogy csak a bázis allergéneket kezeltük, s a másodlagos allergének spontán megszűnését reméltük. Az eredmények nem voltak olyan gyorsak, mint amit a betegek és mi is vártunk. Nem hagyhatom figyelmen kívül azt a momentumot sem, hogy a betegek némi hitetlenséggel, mondhatnám szkepticizmussal viseltettek a bázis allergének kezelését hangsúlyozó technika iránt. Értem én a bázis allergének kezelését hangsúlyozó gondolatmenet logikáját, de -valószínűleg- tudásbéli hiányosságom, valamint a betegeim és magam türelmetlensége volt az oka, hogy hamarosan a másodlagos allergéneket is megkezeltük.

Voltak kísérleteink egyéb programok önálló használatával is. Értem ez alatt a 8x erősítésű Ai -s 999-s, 64x erősítésű Ai -s 998-s, H + Di-s 997 -s programokat. Elvitathatatlan előnyük e pro